Tijdens de lintjesregen op 26 april ontving Jaap Harlaar in zijn woonplaats Haarlem de onderscheiding van Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw, voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van technieken voor de behandeling van loopstoornissen. Harlaar is onder meer hoogleraar Klinische Biomechanotronica aan de Technische Universiteit (TU) Delft en hoogleraar Klinische Biomechanica aan de Universiteit Leiden (LUMC).
Het verkleinen van de afstand tussen de kliniek en de techniek was en is binnen zijn carrière één van zijn belangrijkste speerpunten. Uit zijn inspanningen op dit vlak vloeiden mede de populaire opleidingen Klinische Technologie (2014) en Technical Medicine (2017) voort, twee joint degree opleidingen die het LUMC samen met de TU Delft en het Erasmus MC organiseert.
Tijdens de eerste coronagolf konden de masterstudenten binnen deze opleidingen geen stage lopen. In plaats daarvan hebben ze onder de naam OperationAIR binnen drie weken een noodbeademingsapparaat voor coronapatiënten ontworpen. Hoewel de apparaten uiteindelijk niet nodig bleken, was OperationAIR een groot succes.
Harlaar: “Op veel plekken waar studenten klinische technologie één keer geweest zijn, wil men ze eigenlijk altijd weer terug. Na wat koudwatervrees en scepsis, zijn ze uiteindelijk echt dol op mensen die van iets meer verstand hebben dan alleen geneeskunde. ‘Er is eindelijk iemand met technische kennis die me ook begrijpt’, zegt men mij.”
![img-20220426-wa0000](https://medtech-lumc.nl/wp-content/uploads/2023/01/img-20220426-wa0000.jpg)
MedTech-pionier Jaap Harlaar geridderd
Prof. Jaap Harlaar krijgt zijn onderscheiding uitgereikt door de burgemeester van Haarlem.