Pim Hendriks is klinisch technoloog en doet promotieonderzoek naar niet-chirurgische behandelingen van leverkanker op de afdeling Radiologie van het LUMC.
We zien klinisch technologen in allerlei vakgebieden aan de slag gaan, waar hou jij je zoal mee bezig?
Ik doe met name klinisch onderzoek naar de behandeling van leverkanker. Veel patiënten met leverkanker kunnen geen operatie ondergaan vanwege hun onderliggende leverziekte, ondanks dat een operatie in sommige gevallen de beste overlevingskans zou geven. Als alternatief ondergaan zij een ablatie, waarbij er onder narcose een naald in de tumor wordt geplaatst die hitte genereert waardoor een tumor wordt weggebrand. Deze behandeling is voor tumoren tot 2 cm even goed als een operatie, maar bij grotere tumoren blijft er vaker restweefsel achter.
En dat is op te lossen met klinische technologie?
Om de kans op restweefsel te verkleinen wordt er onderzoek gedaan naar de combinatie van ablatie met de radioembolisatie behandeling, in het kader van de HORA EST HCC studie. Deelnemers van dit onderzoek krijgen een week na ablatie een patiënt specifieke dosis radioactieve bolletjes toegediend in het deel van hun lever waar de ablatie eerder plaatsvond. Radioembolisatie wordt normaal gesproken ingezet bij patiënten met verdergevorderde leverkanker. De combinatie van bestraling met een andere therapie is in de behandeling andere typen kankers succesvol gebleken, maar de lever tolereert slechts een lage dosis van externe bestralingstherapie. Door radioembolisatie in te zetten kunnen we deze combinatie toch onderzoeken.
Tijdens mijn afstudeerstage heb ik me verdiept in de radioembolisatie behandeling. Binnen de samenwerking tussen verschillende medisch specialisten en de klinisch fysicus merkte ik al dat je als klinisch technoloog goed kunt schakelen tussen patiënt specifieke medische overwegingen aan de ene kant, en de technische berekeningen die voorafgaan aan de behandeling aan de andere kant. Deze kennis heb ik meegenomen in de uitvoer van de HORA EST HCC studie. De combinatie van deze twee behandelingen was nieuw en dit maakte de uitvoer van het onderzoek soms uitdagend. Als klinisch technoloog leer je complexe innovaties op een veilige manier toe te passen. Hier heb ik me in mijn promotieonderzoek nog verder in kunnen ontwikkelen.”
Pim (rechts) tijdens de toediening van de radioembolisatie bij de eerste patiënt die deelneemt aan de HORA EST HCC studie met links Mark Burgmans (interventieradioloog).
Op welke vlakken zie je nog meer dat je goed tot je recht komt als klinisch technoloog?
In een ander project heb ik gewerkt aan de ontwikkeling en validatie van onderzoekssoftware die kan ondersteunen bij de beoordeling van de CT-scan die na de ablatie wordt gemaakt. Deze scan vormt een standaard onderdeel van de ablatie behandeling en wordt gebruikt om te bepalen of de behandeling succesvol is geweest. Samen met onderzoekers van het Laboratorium voor Klinische en Experimentele Beeldverwerking (onderdeel van de afdeling Radiologie) is er software ontwikkeld waarmee de scans van voor en na de ablatie over elkaar heen worden gelegd. Binnen de software wordt er in alle richtingen bepaald of, en met welke marge, de tumor is weggebrand.
Ik heb in deze samenwerking de schakel kunnen zijn tussen de klinische noodzaak en de technische mogelijkheden. Door mijn begrip van de aandachtspunten die bij het ontwikkelen van software komen kijken en mijn kennis van de klinische praktijk, heb ik samen met collega-onderzoekers in korte tijd een eerste versie van de software kunnen ontwikkelen. Hiermee konden we de toepassing voor het eerst testen.
Ondertussen is de software in meerdere onderzoeken gebruikt en ligt het onderzoeksprotocol voor een groot multicenter onderzoek op dit moment bij de METC. Alle UMC’s zullen meedoen aan de PROMETHEUS-studie* en we hopen na dit onderzoek te weten wat de minimale ablatiemarge is die ervoor zorgt voor een net zo goed resultaat als na operatie.
*PROspective Multi-center study to Evaluate the correlation between safety margin and local recurrence after THErmal ablation USing image co-registration in patients with hepatocellular carcinoma